Τι να πούμε σήμερα που ξημερώνει,… την Ελλάδα μας και την Εκκλησία μας πιο φτωχή!
Την ίδια ημέρα δύο μορφές ξεχωριστές και σημαντικές για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Ελληνισμό,του Πολιτισμού και των Γραμμάτων .
Ο λόγος για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλο και τον ιστορικό Σαράντη Καργάκο που το τελευταίο 24ωρο ”ταξίδεψαν” κι οι δυό τους για την Άνω Ιερουσαλήμ!
Δεν υπάρχουν λόγια,..η σκέψη γυρνά συνέχεια κοντά τους συνειδητοποιώντας όλο και πιο έντονα πως η Πατρίδα φτωχαίνει…Κι αλοίμονο πως θα πορευθούμε ως Έλληνες και Ελληνίδες; Ποιές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας θα θυμούνται οι νέοι του σήμερα, αν μία-μία από τις Ιερές και μεγαλές προσωπικότητες , όπως του Ιεράρχή Μακαριστού Παύλου και του άξιου ιστορικού Σ.Καργάκου,… φεύγουν;
Μία λύπη μας έχει γεμίσει τους περισσότερους,που τους γνωρίσαμε από κοντά, με την ξαφνική αναγγελία της αναχώρησής τους…. Μια λύπη ξεχυλίζει από την καρδιά και για εκείνους που έστω και, από μακριά μέσα από τον λόγο, την συγγραφή, τους γνώρισαν!…
Υπήρξαν ”μπροστάρηδες ”και οι δυο τους αγναντεύοντας ορίζοντες για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία , συναντώντας το ΦΩΣ εκεί που υπάρχει η Αλήθεια, η Ιστορία και η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη!Και μας τα έδειξαν, όλα τούτα, με την πορεία τους πως ο Έλληνας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ, ΌΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΟ και ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Το παράδειγμα και η στάση της ζωή αυτών των δύο άξιων ανδρών ας μας εμπνέουν και ας μας δυναμώνουν στο μέλλον και στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η Πατρίδα μας.
Ας είμαστε συνεχιστές του έργου τους, όπως μπορεί ο καθένας κι η καθεμιά μας , τόσο προς τον συνάνθρωπο στην κοινωνία μας καθημερινά, όσο και για το χρέος προς την πατρίδα μας.
Σεβάσμιε Δέσποτα, μεσσίτευε από την Άνω Ιερουσαλήμ για την Ελλάδα και την Μακεδονία μας!
Για την Greekpress.gr Γιώτα Παμπάλου
O Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1947. Μετά το τέλος των πανεπιστημιακών του σπουδών, χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1974.
Από το 1998 ανέλαβε τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής διά την χρηματοδότησιν των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης διά την απόκτησιν 3ου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής επί των Ολυμπιακών Αγώνων, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών
Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.
Επίσης, εξελέγη πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».
Για την πλούσια κοινωνική του δράση έχει βραβευθεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο Νομού Ευβοίας και πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μητροπολίτης εξελέγη την 28η Φεβρουαρίου 2006.
———————————————–
Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος κ. Σαράντος Ι. Καργάκος, γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε τρίτος εισαχθεί χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος», «Αριστοτέλης»).
Στις 19 Μαρτίου 1969 παραιτήθηκε από την ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Μπαρμπίκα), αρνούμενος να εκφωνήσει τον «προκατασκευασμένο» λόγο για την Εθνική Επέτειο. Δύο φορές το στρατιωτικό καθεστώς έβαλε λουκέτο στον φροντιστηριακό οργανισμό στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος»). Επανήλθε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση (Σχολή «Ζηρίδη»), χωρίς να ζητήσει «αναγνώριση» για τα έτη της αναγκαστικής απουσίας του, αλλά και πάλι παραιτήθηκε λόγω της κατιούσας πορείας που έλαβε η ελληνική παιδεία μετά τη μεταπολίτευση. Πρόλο που το στρατιωτικό καθεστώς του είχε αρνηθεί έκδοση διαβατηρίου, ο κ. Σ. Ι. Καργάκος δεν εδίστασε μετά το 1991 να διδάξει στη Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Ναυτικού, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και στη Διακλαδική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Δεν βαρύνεται με καμμιά επίσημη (κρατική) τιμητική διάκριση.
Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραική Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Αρδην», «Εθνικές Επάλξεις» και «4 Τροχοί». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ευθύνη» και «Νέμεσις» και τις εφημερίδες «Εστία» και η «Σφήνα». Επί τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής». Υπήρξε επίσης αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας «Η Απόφαση» και παλαιότερα συνεργάτης της «Καθημερινής» και της «Απογευματινής».Δημοσίευσε 75 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) και οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι, εκδ. Gutenberg).
Μεταξύ των ετών 2000-2002 κυκλοφορησαν: «Η Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος χώρου» (Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Gutenberg), η πολιτική μελέτη «Για μια δημοκρατία ευθύνης» (εκδόσεις Καστανιώτη), «Παγκοσμιοποίηση: για ένα παγκόσμιο σύστημα απολυταρχικής εξουσίας» (εκδόσεις Κάκτος), «Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες» (εκδ. Σιδέρη).
Το 2003 κυκλοφόρησαν δύο ακόμη έργα του: τα «Μικρά Γλωσσικά» (Αστρολάβος/Ευθύνη) και «Η πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη» (Αρμός). Στις 2 Δεκεμβρίου 2004 κυκλοφορήθηκε η τρίτομη «Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών, ένα ογκώδες έργο 2.000 σελίδων (εκδόσεις Gutenberg). Ένα έργο μοναδικό στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, που εντός δεκαμήνου έκανε τρεις επανεκδόσεις.
Το 2006 κυκλοφόρησαν «Η Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης» (εκδ. Gutenberg) και «Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας» (εκδόσεις Γεωργιάδη). Το 2007 από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη εκδόθηκαν τα ακόλουθα έργα του κ. Σ. Ι. Καργάκου: «Το Βυζαντινό Ναυτικό» , «Η ιστορία από τη σκοπιά των Τούρκων» και «Μεσόγειος: η υγρή μοίρα της Ελλάδος και της Ευρώπης», και από τις εκδόσεις Γεωργιάδη τα «Μαθήματα Νεώτερης Ιστορίας (Τούρκοι και Βυζάντιο – Το Οθωμανικό imperium–Τουρκοκρατία» (τ. Α’). Τα «Μαθήματα» συνεχίσθηκαν με την έκδοση άλλων δύο τόμων (Β1 και Β2) κατά τα έτη 2008-2010 υπό τον τίτλο «Μεγάλες μορφές και μεγάλες στιγμές του ‘21». Επίσης σε μικρό σχήμα η μελέτη «Η παιδεία σήμερα, η παιδεία αύριο» (εκδόσεις Αστρολάβος/Ευθύνη).
Το 2008 κυκλοφόρησαν τα ακόλουθα έργα του: «Τα Σατιρικά του Κώστα Καρυωτάκη» (εκδ. Αρμός), το ιστορικό και ταξιδιωτικό οδοιπορικό «Οι Πέρσες κι εμείς» (εκδ. Σιδέρη), η συλλογή δοκιμίων «Ελληνική Παιδεία. ένας νεκρός με… μέλλον!» (Αρμός). Το 2009 κυκλοφορήθηκαν δύο ακόμη έργα του: «Λιβύη: αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη» (Ι. Σιδέρης) και «Κ.Π. Καβάφης: η νεώτερη αιγυπτιακή Σφίγγα» (Αρμός). Μεταξύ των ετών 2009-2010 ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του δίτομου έργου «Η Μικρασιατική Εκστρατεία – Από το έπος στην τραγωδία» (αυτοέκδοση) και παράλληλα ετοιμάζεται για εκτύπωση μια ογκώδης μονογραφία περί Αλεξάνδρου με τίτλο: «Μέγας Αλέξανδρος: ο ανθρωπος φαινόμενο». Έχει επίσης ολοκληρώσει και μια τρίτομη ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.
Παρά τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν από πολιτικούς αρχηγούς να πολιτευθεί, αρνήθηκε την «αρένα» της πολιτικής και ακολούθησε την οδό της Μεγάλης Πολιτικής, που γι’ αυτόν είναι η Διδασκαλία.