Νεκταρία Καραντζή:Με τη φωνή & τη δράση της ενώνει Δύση και Ανατολή

 

Με τη φωνή και τη δράση της ενώνει Δύση με Ανατολή.

Η φωνή της έχει ταυτιστεί κυρίως με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη αλλά και την αρχέγονη παράδοση και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του θρησκευτικού μέλους και των παραδοσιακών ήχων της Μεσογείου, αποτελώντας μία από τις κορυφαίες επιλογές σημαντικών διεθνών Φεστιβάλ και διοργανώσεων Θρησκευτικης Μουσικής.

Η Νεκταρία Καραντζή, με εξαιρετικά επιλεγμένα βήματα και συνεργασίες στην έως τώρα πορεία της, έχει αναγνωριστεί διεθνώς κυρίως στον χώρο της θρησκευτικης-ιερής μουσικής, ως η «ιδανική γυναίκα υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης». Η γαλλική «La Croix» τη χαρακτηρίζει ως «ιέρεια που ξυπνά με τη φωνή της αρχέγονες μνήμες και σε καλεί να μετέχεις ως μύστης μιας αρχαίας συγκίνησης στις συναυλίες της που μοιάζουν με μυσταγωγικές τελετουργίες», ενω ο ισπανικός τύπος σε πρόσφατη εμφανιση της στον καθεδρικό κατάμεστο ναό του Οβιέδο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διεθνές φεστιβαλ “Ciclo de Musica Sacra, Maestro dela Roza”, της αφιέρωσε δημοσιεύματα, εκθειάζοντας τον “Μυστικισμό και την εσωτερικότητα της ερμηνείας της” και κάνοντας λογο για μια απο τις πλέον εντυπωσιακές εμφανίσεις στην ιστορια του Φεστιβάλ, που απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα, την αποδοχη και την προσέλευση κοσμου που ειχε ποτέ σημειώσει το Φεστιβάλ στην Ιστορια του.

Αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερο κοινο στο εξωτερικο, κατα τα τελευταια χρονια, η Νεκταρία Καραντζή εμφανίζεται ως προσκεκλημένη κορυφαίων Πανεπιστημιων και Μουσικών Ακαδημιών, ανά τον κόσμο, για να παρουσιάσει σε masterclass τη βυζαντινή εκκλησιαστικη μουσικη αλλα και τους αρχέγονους δρόμους της Ελληνικής Παράδοσης, όπως στην Ακαδημία Liszt στη Βουδαπέστη, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, στο New York University στην Αμερική και στο Πανεπιστήμιο του Oviedo στην Ισπανία.

Η δισκογραφία της κυκλοφορει διεθνώς και έχει μεγάλη επιτυχία ιδιαιτέρως στις ορθόδοξες χωρες, ενω η πρόσφατη συμμετοχη της στην πολυβραβευμένη σερβική ταινίας Isceljence (The Healing), με αφορμη την προβολή της οποιας, η ελληνίδα ερμηνεύτρια πραγματοποίησε, πριν λιγες μερες, μια συναυλία στο Θέατρο της Βουλής των Ενώσεων στο Βελιγράδι, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Θερμές κριτικές απέσπασε επίσης η συμμετοχή της στον πρόσφατης κυκλοφορίας δίσκο “Orientale Lumen II” της περίφημης Χορωδιας του Αγίου Ευφραίμ, που κυκλοφόρησε απο την BMC, με τη συνεργασία της με την χορωδία και την γνωστη τραγουδίστρια της Ουγγαρίας Marta Sebestyen, η οποία άλλωστε -στο πλαίσιο της σύνεργασίας τους- συμμετείχε φιλικά και στον εξαιρετικα επιτυχημένο (εχουν εξαντληθεί ηδη δυο εκδοσεις του) τελευταίο δίσκο της Καραντζή που κυκλοφόρησε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου “Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία”.

Έχοντας μαθητεύσει πλάι στον μεγαλο έλληνα Δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη, διατηρεί και διασώζει στο ρεπερτόριό της τον αυθεντικό τρόπο διδιασκαλίας και απόδοσης της μουσικής της Θράκης, της Μ. Ασίας και της Μακεδονίας που διδάχθηκε από τον ίδιο.

Η συνεργασία της με τον κορυφαίο διεθνούς φήμης Πιανιστα, Αρχιμουσικό και Συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο που ταξίδεψε σχεδον σε όλη την Ευρώπη τα τελευταια χρόνια, με τον τίτλο “Αναμεσα σε Δύση και Ανατολή”, αποτέλεσε κομβικό σημείο στην πορεία της, ειδικα ως προς τις εμφανίσεις της στο εξωτερικο -το κοινό του οποίου γνωρίζει καλά ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος- αποσπώντας θερμή αποδοχή κοινού και κριτικών που μίλησαν για την “πιο εμπνευσμένη προταση συνδεσης των ήχων Δύσης και Ανατολής” και εκθειάζοντας τη φωνητική της ικανότητα να αποδίδει “με ευαισθησία και εσωτερικότητα τα ιερά κείμενα, αναδεικνύοντας εναν αρχέγονο και μυστικό ήχο που μιλα βαθεια στις ψυχές”.

Αξιζει να υπενθυμίσουμε οτι πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα γυναίκα ψάλτρια με δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και με ενεργό παρουσία ως ψάλτρια στο αναλόγιο από 9 ετών έως σήμερα.

 

Πέραν ομως απο τη μουσική της καριέρα, η Νεκταρία Καραντζή έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στον χωρο της Νομικής Επιστήμης, ως Διδάκτωρ Νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο, στην Εγκληματολογία και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Με τη νομική της ιδιότητα, φέρνει με εναν ακόμα τρόπο, εκτός από εκείνον της μουσικής, τον κόσμο της Δυσης και της Ανατολής κοντά, καθως αποτελεί την Υπεύθυνη του Νομικού Τμήματος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών (Metropolitan Symphony Orchestra of Athens) και από τους βασικούς συντελεστές της λειτουργίας του πολυμελούς αυτου σχήματος που ίδρυσε ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος δίνοντας νέα πνοη στα μουσικα πραγματα της Χώρας, στον τομέα του κλασικού συμφωνικού ρεπερτορίου.

 

Είναι ιδρύτρια και επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών (με Πρόεδρο τη μαθήτριά της και καταξιωμένη ψάλτρια Γλυκερίας Μπεκιάρη), ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη βυζαντινή Μουσική από τον χώρο των Ιεροψαλτών, μέσω της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας – Ινστιτούτου Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και του περιοδικού “Το Ψαλτήρι”. Είναι επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Σχολής “Χρόνης Αηδονίδης”.

Η Νεκταρία Καραντζή ετοιμάζει αυτήν την περίοδο την δισκογραφικη έκδοση της ευρωπαϊκης περιοδείας τους με τον Βασιλη Τσαμπροπουλο, ενω από τον Ιανουάριο θα ταξιδέψει ξανα μαζι με τον κορυφαίο Αρχιμουσικό σε μια νέα -χειμερινή αυτή τη φορά- περιοδεία, καθως το προγραμμα “Ανάμεσα σε Δυση και Ανατολη” που έχει ηδη γυρίσει την Ευρώπη εδώ και δυο χρόνια, εξακολουθεί να ειναι περιζήτητο στο εξωτερικό. Μέσα στην Άνοιξη θα ταξιδέψει επίσης στην Ελβετια για μια περιοδεια με διάσημη θρησκευτική χορωδια της χώρας. Σύντομα, τέλος, θα ακούσουμε καινούριες βυζαντινές αλλα και παραδοσιακές ηχογραφήσεις της με τη διεθνούς κυκλοφορίας δισκογραφικη εταιρεια της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Γιώτα Παμπάλου

Metropolitan Symphony Orchestra of AthensΒασίλης Τσαμπρόπουλοςβυζαντινή εκκλησιαστική τέχνηΓιώτα ΠαμπάλουΝεκταρία ΚαραντζήΌσιου ΠορφυρίουΎμνοι και Τραγούδια για την ΠαναγίαφωνήΧρόνης Αηδονίδης