Τα πιο αφράτα νηστίσιμα κουλουράκια

Τα αφράτα νηστίσιμα κουλουράκια της γιαγιάς!

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι η συνταγή της γιαγιάς.
Η γιαγιά μία φορά το μήνα φτιάχνει τρεις δόσεις και μας τα μοιράζει σε ταπεράκια. Δεν υπάρχουν γευστικότερα και πιο μαλακά κουλουράκια!!!
Εμείς  δεν τα πλάθουμε στρογγυλά όπως τα κουλουράκια, αλλά τους δίνουμε το σχήμα που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τα κάνουμε κυλινδρικά και όχι πλακουτσά, αλλά κατά το ψήσιμο απλώνουν και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου.

Τα υλικά μας:

1 δόση βγαίνουν περίπου 50 περίπου κομμάτια
  • 1 ποτήρι του νερού λάδι(ηλιέλαιο,η΄σπορέλαιο)
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη 
  • 1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου (όσο πάρει)
Πως τα φτιάχνουμε:

Με το ίδιο ποτήρι μετρούμε τα υλικά μας. Τα έχουμε όλα έτοιμα στο τραπέζι εργασίας.
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο.

 

 

 

Προσθέτουμε το κονιάκ και την κανέλα.
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ. Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες.Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει πολύ πηχτός χυλός.

 

 

Γυρίζουμε τη ζύμη σε μεγάλη λεκάνη και  συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε με το χέρι φέρνοντας τη ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. 
Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Και να κολλά ελάχιστα στα χέρια δεν πειράζει, γιατί θα σφίξει λίγο όσο θα ξεκουράζεται. Αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο μία  ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.

 

 

Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι, να είναι έτοιμα.
Είναι σημαντικό τα μπισκοτάκια να είναι όμοιας ποσότητας για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μια έξυπνη λύση είναι η παρακάτω:

Σε ένα μεγάλο δίσκο απλώνουμε λίγο λάδι. Αν δεν έχουμε δίσκο απλώνουμε στο τραπέζι εργασίας ένα κομμάτι λαδόκολλα. Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης το τοποθετούμε στο δίσκο ή στη λαδόκολλα και πλάθουμε ελαφρά τη ζύμη από έξω προς τα μέσα και τη φτιάχνουμε όπως την εικόνα μου.

Στη συνέχεια την απλώνουμε με τα χέρια μας, με πάχος περίπου ενάμισι εκατοστό. Πειραματιζόμαστε να βρούμε το κατάλληλο ποτήρι που θα το πιέσουμε στη ζύμη για να μας βγάλει ισομεγέθη σχήματα. Μπορούμε να τα κάνουμε και με τα κουπάτ με διάφορα σχέδια.

 

Παίρνουμε το κομματάκι της ζύμης με λαδωμένα ελαφρά τα χέρια μας, κάνουμε το σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε στο ταψί. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν.
Αν δεν έχουμε πολλά ταψιά, για να μην χάνουμε χρόνο όσο ψήνονται τα κουλουράκια μας, κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με τη ζύμη και παίρνοντας τα κομματάκια τα κάνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ώστε όταν ελευθερωθεί ταψί και αφού κρυώσει, απλώνουμε καθαρό κομμάτι λαδόκολλα και με τα έτοιμα μπαλάκια πλάθουμε με τα χέρια μας σχήματα στρογγυλά όπως του κουραμπιέ ή όπως τα μελομακάρονα.

 

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 περίπου λεπτά. Ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιοτροπίες του κι εσείς γνωρίζετε τον δικό σας, γι αυτό όταν ροδίσουν ελαφρά το βγάζουμε το ταψί και βάζουμε αμέσως το επόμενο. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο από κάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

πηγη
γλυκό κι αλάτινηστείαΝηστίσιμαΣυνταγή“κουλουράκια”