Υπέροχα μελένια μελομακάρονα

Υπέροχη συνταγή για μελένια μελομακάρονα

Παραδοσιακή συνταγή για να μυρίσει Χριστούγεννα η κουζίνα μας!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
-400 γρ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-1/2 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού και την τριμμένη φλούδα του
-1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
-1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
-1 ποτήρι μικρό του καφέ κονιάκ
-2 κουταλάκια κανέλα-γαρύφαλλο

1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι
-350 γρ. ζάχαρη
-250 γρ. νερό
-100 γρ. μέλι

300γρ περίπου Καρυδόψιχα

κανέλα για το γαρνίρισμα

λίγο γαρύφαλλο τριμμένο

 

 

Δημιουργία

Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.To βράζουμε για 7 λεπτά από το σημείο βρασμού και μετά, υπολογίζουμε τον χρόνο βρασμου για το σιρόπι.
Χτυπάμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά αλλά πολύ απαλά. για λίγο ,τόσο όσο να ανακατευθούν καλά όλα τα υλικά.

  • Στο σημείο αυτό μπορούμε προεραιτικά να προσθέσουμε καρύδια μισό φλυτζάνι . Θα είναι αλεσμένα αρκετά, αλλά τόσο όσο, να μην γίνουν σαν τρίμμα, ώστε να τα  καταλαβαίνουμε όταν θα τα τρώμε ) .

 

Ρίχνουμε μετά λίγο- λίγο το αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο) και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Δεν ζυμώνουμε πολύ, για να μην μας ‘βγάλει’ το ζυμάρι το λάδι του. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε  ταψί που το τοποθετούμε στη μέση του φούρνου. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά της ώρας στους 150 βαθμούς Κελσίου  μέχρι να ροδίσουν.

 

 

Όταν βγάλουμε τα ζεστά μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένη χοντοκομμένη καρυδόψιχα με κανέλλα.

Καλή επιτυχία , Καλά Χριστούγεννα!

Καλά κοζινομαγειρέματα 

Γιώτα Παμπάλου.

 

Δείτε ακόμη συνταγη

 

Γιώτα ΠαμπάλουμελομακάροναΟι στνταγές μουΟι συνταγές μουσυνταγεςΧριστούγεννα
Comments (0)
Add Comment