Χταπόδι κρασάτο με πατάτες στη γάστρα

Μία παραδοσιακή συνταγή, απλή αλλά από τις καλύτερες. Ας μαγειρέψουμε για την νηστεία, αλλά οχι μόνον, καθώς η Ελληνική κουζίνα  φημίζεται για τις πεντανόστιμες παραδοσιακές της συνταγές που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας , όλες τις ημέρες του χρόνου.

Μερίδες 4

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι

2  άσπρα ξερά κρεμμύδια

1 ποτήρι του κρασιού, κόκκινο ξερό κρασί

πιπέρι μαύρο

αλάτι, 2-3 φύλλα δάφνης

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1 1/2 ποτήρια νερό

6 μέτριες πατάτες

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι. Καθαρίζουμε το χταπόδι και αφαιρούμε το εσωτερικό μελάνι και το ”δόντι” . Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε 2 -3βκουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χταπόδι το οποίο πρώτα το έχουμε κόψει σε μεγάλα κομμάτια.

 

 

Η θερμοκρασία στην εστία της κουζίνας είναι μέτρια. Μόλις δούμε πως αρχίζει σιγα-σιγά να δυναμώνει η θερμοκρασία ,γυροφέρνουμε το χταπόδι στο λάδι, και προσθέτουμε το 1 ποτήρι με το ξερό κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε κόψει από πριν σε ροδέλες . Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε για πέντε λεπτά έτσι το χταπόδι, έχοντας κλείσει και την εστία της κουζίνας.

 

 

Στην συνέχεια πλένουμε πολύ καλά και αλατο-πιπερώνουμε τις πατάτες  τις οποίες κόβουμε σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια.

Σε μία μεγάλη πήλινη φαρδιά γάστρα ρίχνουμε τις πατάτες και τα 1 1/2 ποτήρια νερό. Από πάνω προσθέτουμε το χταπόδι με τα κρεμμύδια, και τα 2-3 δαφνόφυλλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχουμε κρατήσει και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ,τόσο όσο να κάνει λίγο πικάντικη την γεύση στο φαγητό μας.

 

 

Τοποθετούμε το καπάκι στην γάστρα μας. Ψήνουμε  στους 160 βαθμούς Κελσίου στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας το φαγητό μας, για 1 ώρα περίπου. Βλέπουμε στα 40 λεπτά της ώρας, αν έχει μαλακώσει αρκετά το χταπόδι. Σ΄αυτό το σημείο συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά, χωρίς να τοποθετήσουμε το καπάκι της γάστρας.

 

 

Σερβίρουμε  το φαγητό μας  μαζί με δροσερή πράσινη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κάπαρι , μυρωδικά (άνιθο κλπ) , και  μπαλσάμικο  ξύδι με άρωμα ροδιού.

Συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας.

Καλά κουζινομαγειρέματα!

Γιώτα Παμπάλου, Οι συνταγές μου

 

 

 

γάστραΓιώτα ΠαμπάλουΟι συνταγές μουπατάτεςσυνταγεςΧταπόδιΧταπόδι κρασάτο
Comments (0)
Add Comment