Γιατί λέμε ΟΧΙ στην τιμωρία του σκύλου μας;

Η τιμωρία στον σκύλο μας μπορεί να είναι σωματική ή λεκτική. Ένα παράδειγμα σωματικής βίας που μπορώ να δώσω είναι οτι χτυπάμε με το πόδι μας το σκύλο μας κάθε φορά που πηδάει πάνω στους επισκέπτες.
Ένα παράδειγμα λεκτικής τιμωρίας είναι όταν το σκυλάκι μας μάς έχει καταστρέψει όλα τα παπούτσια, αρχίζουμε τις φωνές και τα ουρλιαχτά κατηγορώντας το και λέγοντας του ότι ήταν κακό σκυλί.

Γιατί όμως σας προτείνω να ΜΗΝ επιλέξετε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί βία και τιμωρία;

Ο σκύλος σας είναι οικογένειά σας, δεν θα θέλατε να χάσει την εμπιστοσύνη του προς εσάς. Σκοπός-στόχος σας είναι να υπάρχει μια αμοιβαία αγάπη, κατανόηση και εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Με το να τον τιμωρείτε το μόνο που θα πετύχετε είναι να σας φοβάται και να χάσει την πίστη του προς εσάς.

Μια ακόμα παρενέργεια της τιμωρίας είναι η επιθετικότητα που μπορεί εύκολα να αναπτύξει ένας σκύλος. Φανταστείτε, κάθε φορά που ο σκύλος σας κάνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, εσείς να του φωνάζετε και να τον χτυπάτε. Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τι κάνει λάθος αν εσείς δεν του το μάθετε με το σωστό τρόπο. Έτσι, μπορεί να εκδηλώσει σημάδια επιθετικότητας προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Επίσης η τιμωρία μπορεί να συνδυαστεί με άλλα ερεθίσματα για παράδειγμα, ένας σκύλος που πλησίασε πολύ έναν παππού με μαγκούρα και τιμωρήθηκε για αυτό, στο μέλλον υπάρχουν πιθανότητες να γίνει φοβικός ή επιθετικός απέναντι σε παππούδες με μαγκούρα ή σε οτιδήποτε μπορεί να του θυμίζει το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ένα τελευταίο μα άκρως σημαντικό είναι ότι κάθε φορά που εσείς τιμωρείτε το σκυλί σας, αυτό πονάει, είτε σωματικά είτε ψυχικά (στρεσάρεται). Για ποιό λόγο λοιπόν να το κάνετε αυτό στο αγαπημένο σας φιλαράκι; Σε ένα μέλος της οικογένειας σας το οποίο ζητάει μόνο αγάπη από εσάς; Ακόμα χειρότερα δε, να πληρώσετε έναν εκπαιδευτή για να χτυπάει είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, το σκύλο σας; Δε νομίζω πως κάποιος απο εσάς να ήθελε κάτι τέτοιο.

Ο γνωστός σε όλους μας φιλόσοφος Νίτσε είχε πει το εξής: Τα αποτελέσματα που έχει η τιμωρία στους ανθρώπους και τα ζώα είναι η αύξηση του φόβου, η όξυνση της πονηριάς, ο έλεγχος των επιθυμιών. Η τιμωρία δαμάζει τον άνθρωπο, αλλά δεν τον κάνει καλύτερο.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις παραπάνω συνέπειες (επιθετικότητα, φοβία, έλλειψη εμπιστοσύνης) και επειδή ζούμε σε μια εποχή που η θετική εκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, προσφέροντας μας μια ευτυχισμένη συμβίωση με το σκύλο μας, προτιμήστε την!

Άρτεμις Γουργούλη
Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων
Τηλ επικοινωνίας 6948059814
e-mail: artemis.dogtrainer@gmail.com

Greekpress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Δημοσκόπηση : Στο 3,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση ALCO: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Σε ελεύθερη πτώση κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., καθώς η αποδοχή της από την ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο ναδίρ...

Close