Οι βίοι των αγίων δίνουν δύναμη και κουράγιο στους πιστούς ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής τους. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα συναξάρια, ορισμένα όμως ξεχωρίζουν γιατί είναι σε μορφή ποίησης και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τραγουδιούνται. Τα έχει συγγράψει μία πρεσβυτέρα που έχει αφιερώσει όλη τη ζωή της στη δημιουργία των συγκεκριμένων καινοτόμων έργων, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Ο λόγος για την πρεσβυτέρα Καλυψώ Δημητριάδη, η οποία έχει να επιδείξει μια πλούσια πνευματική δραστηριότητα που απαρτίζεται από 20 βιβλία και 30 ψηφιακούς δίσκους, αφού πολλές εκδόσεις βιβλίων συνδυάζονταν με CD. Ο σκοπός της είναι ιερός, καθώς τα έσοδα δίνονται για τις ανάγκες της εξωτερικής ιεραποστολής. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα και πώς επιχείρησε την πρωτότυπη συγγραφή η κυρία Δημητριάδη;
Η απάντησή της συγκλονίζει, αφού μέσα από ένα προσωπικό δράμα ανακάλυψε τον θησαυρό που έκρυβε μέσα της. «Ξεκίνησαν όλα από ένα θαύμα. Πριν από 25 χρόνια αρρώστησε πολύ βαριά ο πατήρ Νεκτάριος (ο σύζυγός της).
Λίγο καιρό προτού εκδηλωθεί η ανίατη ασθένειά του, χωρίς να γνωρίζω τι θα επακολουθούσε, είχα πάει να προσκυνήσω στο Ορος Σινά. Εκεί συνάντησα τον πατέρα Παύλο, που μου αποκάλυψε ότι ο σύζυγός μου θα αρρωστήσει άσχημα και ότι πρέπει να κάνω κάτι.
Εγώ απόρησα, αφού δεν τον ήξερα, τον έβλεπα πρώτη φορά στη ζωή μου, τον πέρασα μάλιστα για… τρελό. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα, έπειτα από μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκε. Ο πατήρ Νεκτάριος έχασε πάρα πολλά κιλά και οι γιατροί μάς έδωσαν μια εβδομάδα ζωής» τονίζει με έκδηλη συγκίνηση στην «ορθόδοξη Αλήθεια», ενθυμούμενη εκείνες τις αγωνιώδεις μέρες.
Παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, συνεχίζει να εξιστορεί, με φανερές τις συσπάσεις του προσώπου της: «Μέσα σε δύο μήνες “έλιωσε”. Τότε θυμήθηκα τον γέροντα και τον πήρα τηλέφωνο. Εκείνος μου είπε: “Φέρ’ τον εδώ”. Πήγαμε αμέσως, μίλησαν και, μόλις βγήκαν, μου είπε ο γέροντας: “Πρεσβυτέρα, η αρρώστια έφυγε”. Ρώτησα τι να κάνω για να δοξάσω τον Θεό.
Τότε εκείνος μου είπε: “Η αγία Αικατερίνη αγαπούσε την ποίηση, θα αρχίσεις να γράφεις ποιητικά, θα σου λέω εγώ βίους αγίων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο». Τα πρώτα χρόνια δεν ανταποκρίθηκα και δεν έγραψα, πήγαινα όμως κάθε χρόνο στο Σινά. Τον τέταρτο χρόνο μου είπε: “Αφού δεν ακούς, μην ξανάρθεις”. Αυτό μου στοίχισε. Έτσι ξεκίνησα να γράφω».
Τα έργα της, όπως προφητικά είπε ο γέροντας Παύλος, έχουν παρουσιαστεί στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στον Καναδά κ.α. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα σπουδαίο πόνημα, μια εξαιρετική δουλειά που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Επτάλοφος με τίτλο «Οι άγγελοι της Ερήμου – Σαββαΐτικο Συναξάρι».
Η εν λόγω πλούσια και πολυτελής έκδοση, που γίνεται με τις ευλογίες του μακαριότατου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου θα παρουσιαστεί σε μια λαμπρή εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, παρουσία, όπως αναμένεται, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας αλλά και πολλών αρχιερέων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 Μαΐου, όπου η πρεσβυτέρα Καλυψώ, πλαισιωμένη από τον πατέρα Νεκτάριο και από την 30μελή χορωδία του ναού του, των Παμμέγιστων Ταξιαρχών Περιστερίου, θα απαγγείλουν με μοναδικό τρόπο τους βίους των αγίων της ερήμου.
«Ο γέρων Εφραίμ της Αριζόνα μού είπε να προχωρήσω και να μη φοβάμαι τίποτα»
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα ένα τόσο αυστηρό και σοβαρό και ιστορικό μοναστήρι, όπως του αγίου Σάββα του ηγιασμένου στα Ιεροσόλυμα, να εκδίδει τον τόμο με το έργο μου.
Χρωστώ μεγάλη χάρη στον πατέρα Ευφρόσυνο, τον ιερομόναχο του μοναστηριού, που είναι πολύ καλός υμνογράφος. Τον παρακάλεσα να μου γράψει μια παράκληση και έπειτα μου πρότεινε ο ίδιος να γράψουμε για τους αγίους της ερήμου, γνωστούς και μη γνωστούς. Έτσι φτιάξαμε αυτό το βιβλίο, που είναι 888 σελίδες. Επειδή το μοναστήρι είναι άβατο για τις γυναίκες, με φιλοξενούν στον πύργο που απέχει μερικά μέτρα. Εκεί διαμένουν πολύ σπάνια συγγενείς των μοναχών.
Όλη η συγγραφή έγινε εκεί, τώρα είμαστε στις διορθώσεις» προσθέτει με ευχαρίστηση η πρεσβυτέρα, μητέρα δύο κοριτσιών, ενώ παράλληλα, νιώθοντας υπόχρεη, αναφέρεται στις δωρεές που έχει λάβει από συνανθρώπους μας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ταυτόχρονα σημειώνει τη συνάντηση αλλά και την έγκριση-ευλογία που έλαβε από τον γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα για τη συγκεκριμένη συνεργασία, «Μου είπε:
“Προχώρα, πρεσβυτέρα, αυτό το βιβλίο θα γεμίσει τα μοναστήρια με μοναχούς”. Ήταν πολύ σημαντικά για μένα τα λόγια του». Μία άλλη δραστηριότητα της πολυσχιδούς προσωπικότητας της πρεσβυτέρας είναι οι ξεναγήσεις που κάνει στο Σινά και στα Ιεροσόλυμα.
Όπως υπογραμμίζει, δεν έχει νιώσει ποτέ κούραση, ενώ ειδικά την περίοδο της κρίσης έχει βοηθήσει, σε συνεννόηση με τουριστικό γραφείο, αρκετούς που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν τους Αγίους Τόπους χωρίς να καταβάλουν καθόλου χρήματα.
Του Αντώνη Μακατούνη, Ορθόδοξη Αλήθεια
Τα σχόλια είναι κλειστά.