Μεγάλη Σαρακοστή! Με πρώτη της μέρα την Καθαρά Δευτέρα Μέρα που ο λαός σμίγει τις Λαικές μας Παραδόσεις,
τόσο με το τέλος της Αποκριάς, όσο και της Χριστιανικής Πίστης, μέσα σε μια μέρα. Κρατούμε τα ήθη και έθιμα με τα αποκαλούμενα Κούλουμα, με το πέταγμα του χαρταετού, από μικρούς και μεγάλους, τα νηστίσιμα στο Σαρακοστιανό τραπέζι, και παράλληλα θυμόμαστε και την Παράδοση σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας. Η σημερινή μέρα ταυτίζεται με την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, τον δρόμο που οδεύουμε προς το Πάσχα. Σαράντα ημέρες νηστείας για το τραπέζι μας, μα όχι μόνον δια αυτό. Πάντα θυμάμαι την μητέρα μου, που μας ψιθύριζε όμορφα, σαν ήμασταν παιδιά :”Συγχωρεθείτε παιδιά μου μεταξύ σας, και με υπομονή την Ανάσταση του Χριστού μας περιμένετε μαζί με το κόκκινο το αβγό!” Αυτά μας έλεγε η μαμά Σοφία, πάντα μέρα σαν την σημερινή, ενώ δεν έλειπε η ζυμωτή Λαγάνα από το τραπέζι της. Καλή Μεγάλη Σαρακοστή λοιπόν,και με την θύμησή της μαμάς Σοφίας, ας φτιάξουμε, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας,την Λαγάνα.
Υλικά για 3 μέτριες λαγάνες:
1.000 γρ.αλεύρι(περίπου) για όλες τις χρήσεις
ή 500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 500γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
60-80γρ.μαγιά φρέσκια, η΄ ξερή από 2 φακελάκια του εμπορίου
Λίγο καλαμποκέλαιο η΄ ηλιέλαιο (προαιρετικά λόγω νηστείας*)
2-3 ποτήρια περίπου νερό (όσο χρειάζεται, για να γίνει το ζυμάρι μας μέτριο προς μαλακό)
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Λίγο αλάτι,
Σουσάμι αρκετό για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Η διαδικασία είναι ίδια όπως όταν φτιάχνουμε ψωμί με φρέσκια μαγιά η΄με ξερή μαγιά. Πρώτα επομένως ανακατεύουμε την μαγιά μας με το 1 ποτήρι νερό αρχικά και προσθέτουμε σιγά -σιγά το αλεύρι και το υπόλοιπο νερό, μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Προσθέτουμε και υπόλοιπα υλικά μας και συνεχίζουμε ακολουθώντας τη διαδικασία του ζυμώματος, όπως χρειάζεται. Αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος και σκεπασμένο με πετσέτα το ζυμάρι μας, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στην συνέχεια απλώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε σχήμα οβάλ, πατώντας το σε πάχος μέχρι 2 δάχτυλα ύψος το μέγιστο. Στην συνέχεια αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι μας για μισή ώρα. Αλείφουμε με λίγο νεράκι την επιφάνειά του.
Πατάμε με το δάχτυλο μας να δημιουργηθούν μικρά λακκάκια στρογγυλά (λακουβίτσες μικρές). Ρίχνουμε από πάνω μπόλικο σουσάμι. Σε θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου ψήνουμε για 25’-30’ στον φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Συνταγή:©Συνταγές της μαμάς Σοφίας- Greekpress.gr
Καλά Σαρακοστιανά …Κουζινομαγειρέματα!
Γιώτα Παμπάλου Greekpress.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.