Άγιος Νικόλαος Φάρου Λάκας Παξών: Άφωνοι οι κάτοικοι του Ιονίου έμαθαν, από στόμα σε στόμα, πως ο φάρος γκρεμίστηκε αλλά έμεινε άθικτη η εικόνα και το καντήλι του Αγίου.
Ένα θαύμα που ακόμα συζητούν οι κάτοικοι του Ιονίου συγκλόνισε την περιοχή το 1913.
Ήταν 11 Μαρτίου 1913 όταν στον φάρο Λάκας Παξών οι φαροφύλακες κλήθηκαν να αφήσουν για λίγο τον φάρο προκειμένου να μεταβούν σε άλλο σημείο για να παρακολουθήσουν την διέλευση εχθρικού πλοίου.
Σαν από θαύμα έτσι έσωσαν τις ζωές τους αφού εκείνη την ημέρα το έδαφος υπέστη τρομακτική καθίζιση και ο φάρος γκρεμίστηκε.
Το γεγονός δύσκολα μπορούσε να γίνει κατανοητό αφού ο φάρος ήταν πολύ γερά κατασκευασμένος και έστεκε από το 1825 όταν τα Ιόνια νησιά ήταν υπό την κυριαρχία των Άγγλων.
Οι φαροφύλακες αλλά και άλλοι κάτοικοι των Παξών έτρεξαν να δούν στο σημείο τι συνέβη.
Είδαν μόνο χαλάσματα αφού τα πάντα είχαν ισοπεδωθεί από την καθίζηση.
Στην προσπάθεια τους να σώσουν ότι ήταν δυνατόν άρχισαν να ψάχνουν στα χαλάσματα και τότε δεν πίστευαν στα μάτια τους. Μπροστά τους ήταν άθικτη η εικόνα του Αγίου Νικολάου και το καντήλι του που είχαν στον φάρο.
Άπαντες οι κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για θαύμα και με τους ιερείς της περιοχής εκτέλεσαν δοξολογία ευχαριστώντας τον Άγιο για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.
Η θαυμαστή εικόνα του Αγίου Νικολάου
Κατόπιν έρευνας η ύπαρξη της εικόνας στο Φάρο χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα (1880-1890), στην εικόνα εμφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος σε νεαρή ηλικία.
Το 1919 ο φάρος ξαναλειτούργησε. Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου στην οποία προσεύχονται μέχρι σήμερα οι Πιστοί τοποθετήθηκε σε ομώνυμο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Φάρου Λάκας Παξών.
Μέχρι σήμερα πολλοί είναι αυτοί που για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου επισκέπτονται την περιοχή που συνέβη το θαύμα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.