Η μεγαλύτερη κομητεία της Τραπεζούντας, τα Πλάτανα (σ.σ. τουρκικά: Akçaabat), έχει επεκταθεί και ενωθεί πλέον με την πόλη. Τα Πλάτανα είναι γνωστά σε όλη την Τουρκία για τα φημισμένα κεφτεδάκια που φτιάχνονται εκεί.
Ωστόσο, αυτή η πανέμορφη κομητεία του Πόντου αξίζει την προσοχή μας όχι μόνο για τα νόστιμα κεφτεδάκια, αλλά κυρίως για την πολιτιστική της κληρονομία, τα ιστορικά σπίτια και τις εκκλησίες της.
Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, στη θέση των Πλάτανων ήταν χτισμένη η αρχαία Ερμώνασσα η οποία στους χρόνους του βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Α’ μετονομάστηκε Φαρνάκια.
Ας ξεκινήσουμε την ξενάγηση από το Ορτά Μαχαλλέ όπου βρίσκονται αυτά τα ιστορικά κτήρια. Κατακτήθηκε από τον Πορθητή το 1461, και λόγω των ιστορικών κτηρίων χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος. Τα σπίτια χρονολογούνται από 80 έως 100 χρόνια. Είναι χτισμένα με ξύλο, πέτρα και κεραμίδια, και σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ένοικοι να ζουν αρμονικά με τη φύση χειμώνα-καλοκαίρι. Διαθέτουν πηγάδια ή στέρνες. Είναι περιτριγυρισμένα με ψηλούς τοίχους ·οι πόρτες δεν κοιτάνε προς το δρόμο, αλλά στη θάλασσα, το ίδιο και τα πολλά παράθυρα των σπιτιών.
Τα δείγματα αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου αλλά και παλαιότερων πολιτισμών που υπήρξαν στην περιοχή, έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου. Κάποια έχουν ανακαινιστεί, αλλά κάποια όπως το σπίτι του καλλιτέχνη Ερόλ Γκιουναϊντίν έχουν γίνει πλέον ερείπια.
Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, την οποία έχτισε ο Εμμανουήλ Κομνηνός για να γιορτάσει τη νίκη του επί των Σελτσούκων, είναι ανάμεσα στα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα βρίσκεται επίσης και το δημοτικό Φεβζί Πασά, που είναι δίπλα στην εκκλησία. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του κτηρίου, το οικοδόμημα χτίστηκε το 1893 ως ελληνικό σχολείο. Το τζαμί χτίστηκε το 1222 με τη βοήθεια των μουσουλμάνων της περιοχής και το 1982 προστέθηκε ο μιναρές.
Τα σχόλια είναι κλειστά.