Τουλάχιστον 80 ήδη φαρμάκων όλων των παθήσεων λείπουν το τελευταίο διάστημα από τα φαρμακεία της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο pontos-news.gr ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.
Πρόκειται για σκευάσματα πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών που εισάγονται στη χώρα μας, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι αναντικατάστατα και χρησιμοποιούνται από ασθενείς με βαριές παθήσεις όπως είναι οι καρκινοπαθείς.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Ελλείψεις φαρμάκων δεν σημειώνονται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μάλιστα όπως τονίζει ο Διονύσιος Ευγενίδης, σε μόνιμη βάση λείπουν κυμαίνονται από 60 έως 120 είδη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες επιλέγουν να εξάγουν περιορισμένο αριθμό φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εξηγεί.
(Φωτ.: farmacy.gr)
«Οι αιτίες γι’ αυτό είναι δύο. Από τη μία πλευρά υπάρχει η οικονομική κρίση και οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν ένα φόβο, μήπως χάσουν χρήματα και από την άλλη το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσες οι εξαγωγές στη χώρα μας για τις εταιρίες. Για την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι Έλληνες φαρμακέμποροι, καθώς και οι φαρμακαποθήκες. Διανέμουν ένα μέρος από τα εισαγόμενα φάρμακα στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο το πουλάνε στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, με στόχο να κερδίσουν χρήματα. Αυτό δεν απαγορεύεται από νόμους της διεθνούς αγοράς, ωστόσο, αντίκειται με όσα λέει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ορίζει πρώτα να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες και μετά να γίνονται εξαγωγές φαρμάκων» προσθέτει.
Υπάρχει λύση;
Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά, σημειώνει ο Διονύσιος Ευγενίδης, είναι να επέμβει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και να απαγορέψει τις εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως λέει, αυτό συμβαίνει κατά διαστήματα, ωστόσο, η απαγόρευση δεν διαρκεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι φαρμακέμποροι να διατηρούν τα προϊόντα στις αποθήκες τους και να τα εξάγουν, μόλις περάσει η προθεσμία της απαγόρευσης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Τα σχόλια είναι κλειστά.