Μία αξέχαστη Ηρωική και ένας μεγάλος Έλληνας

Μία αξέχαστη Ηρωική και ένας μεγάλος Έλληνας

Μία αξέχαστη Ηρωική και ένας μεγάλος Έλληνας.

Της  Γιώτας Παμπάλου
Μία μοναδικής αξίας συναυλία, με τίτλο “Eroica” του Μπετόβεν, πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών (Metropolitan Symphony Orchestra of Athens) και τον διεθνούς φήμης Αρχιμουσικό, πιανίστα και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Η συναυλία σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου της Ορχήστρας που ήδη στον έναν χρόνο ζωής της έχει παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα μουσικής συνέπειας και καλλιτεχνικού ύψους, έχοντας αναμετρηθεί με συμφωνικά έργα υψηλών απαιτήσεων και έχοντας αποσπάσει για την ερμηνεία τους θερμές αποδοχές από το φιλότεχνο κοινό.

Η συναυλία επίσης σηματοδότησε και την έναρξη ενός εξαιρετικά πρωτότυπου νέου κύκλου συναυλιών, με τίλο “Focus on”, η ιδέα του οποίου, όπως μας επισήμανε σε σχετική μας ερώτηση η Νομική Σύμβουλος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της Ορχήστρας έχει ήδη διασφαλιστεί νομικά, καθώς, όπως μας επεσήμανε: «η Ορχήστρα διανύοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της με τόσο εμφανή εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι προφανές ότι δέχεται και την αντίστοιχη, δυστυχώς ή -κατά μία έννοια- ευτυχώς πολεμική. Αποφασίσαμε πλέον ως Δ.Σ. του Σωματείου της Ορχήστρας αλλά και ως Νομικό Τμήμα να προστατεύσουμε στο εξής με πιο δραστικό τρόπο αυτό το έργο και τις ιδέες του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, γιατί δυστυχώς ζούμε στη χώρα, όπου ακόμα και η καλλιτεχνική και μουσική ανυπαρξία τρέφει μεγάλες ιδέες για τον εαυτό της».

Η ιδέα του κύκλου Focus On είναι ομολογουμένως μία πρωτότυπη ιδέα η οποία την βραδιά της 17ης Δεκεμβρίου, μας παρουσιάστηκε με τον γλαφυρό τρόπο του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Καθισμένος στο πιάνο του και με λόγο ρέοντα και βαθύ, μας μετέφερε στην εποχή του Μπετόβεν και ειδικότερα κατά την περίοδο σύνθεσης της περίφημης Ηρωικής Συμφωνίας που αποτελούσε το κεντρικό θέμα της Συναυλίας. Μας εξήγηση βήμα βήμα τη μορφή της σύνθεσης, μεταφέροντας με ευφυή τρόπο το μεγαλειώδες αυτό έργο στο πιάνο και αναλύοντάς μας όλες τις ψυχικές μεταπτώσεις του Συνθέτη αλλά και τις πρωτοτυπίες της Σύνθεσης που συγκλόνισαν τους μουσικούς της εποχής του.

Στο σύντομο διάλειμμα που ακολούθησε ακούσαμε παρέες νέων παιδιών να συζητούν για τον Μπετόβεν και την πρωτοτυπία του, κάτι που μας ξάφνιασε ευχάριστα. Το ίδιο και ένα ζευγάρι μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων που παρατηρούσε πόσο έντονα είχε απορροφηθεί στον λόγο του ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος μέσα στο έργο του συνθέτη, ώστε συχνά να τους μοιάζει σαν η ίδια η φιγούρα του Μπετόβεν να τους μιλά. Κάποιοι δίπλα συμφώνησαν χαμογελώντας. Πολλοί επίσης άνθρωποι έσπευσαν να εγγραφούν ως συνεργαζόμενα μέλη στο Σωματείο της Ορχήστρας, συμπληρώνοντας τις αιτήσεις τους στον ειδικό χώρο που είχε στηθεί για τον λόγο αυτόν στο φουαγιέ του Θεάτρου, συνοδεύοντας τις υπογραφές τους με λόγια ενθουσιώδη προς τους υπεύθυνους παραγωγής και οργάνωσης της Ορχήστρας.

Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ερμήνευσε την Ηρωική, σε ένα κοινό που πλέον -ανεξάρτητα αν βρίσκονταν ανάμεσά του ειδήμονες ή μη- γνώριζαν όλοι περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ο λόγος του Βασίλη Τσαμπρόπουλου είχε ήδη εισάγει καθέναν μας στη διαδικασία να περιμένουμε τα συγκεκριμένα σημεία του έργου, όπου είχε κάνει . “focus on”, ώστε να αισθανθούμε τη δύναμη και το νόημά τους μέσα στο φυσικό περιβάλλον του συμφωνικού έργου. Οι μουσικοί της Ορχήστρας ερμήνευσαν εξαιρετικά, υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού Αρχιμουσικού, την Ηρωική Συμφωνία δίνοντας, με την προσήλωσή τους την αίσθηση ότι είχαν πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας και της σοβαρότητας αυτούς του έργου – ορόσημο στην ιστορία των κλασικών συμφωνικών συνθέσεων.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε μέσα στο παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που έφερε τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο τρεις φορές στη σκηνή.
Δεν ξέρω πόσοι αισθάνθηκαν και πόσοι μοιράστηκαν μαζί μου τη βαθιά ανάσα ανακούφισης που ένιωσα, φεύγοντας από τον χώρο του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Σίγουρα αρκετοί από όσο μπορούσα να διακρίνω. Όπως νιώθω ότι σίγουρα αρκετοί θα ένιωσαν, φεύγοντας, πόσο πολύ σπουδαίο έργο προσφέρει, για μία ακόμη φορά, στον τόπο μας αυτός ο πολύπλευρος διεθνής Έλληνας, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος.

Greekpress.gr

http://msoath.weebly.com/

 

Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Δώστε προσοχή και διαδώστε το : Νέος επικίνδυνος ιός στο facebook
Δώστε προσοχή και διαδώστε το : Νέος επικίνδυνος ιός στο facebook

Δώστε προσοχή και διαδώστε το ώστε να μη συμβεί σε εσάς και στους φίλους σας

Close